Du skal tro på mye


Miracles from Heaven
USA 2016
Regi: Patricia Riggen
Manus: Christy Beam, Randy Brown
Skuespillere: Jennifer Garner, Martin Henderson, Kylie Rogers, Queen Latifah
Musikk: Carlo Siliotto
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 2

Vi som ser mye film blir bedt om å tro på så mangt: at folk kan fly, at dyr kan snakke, at Arnold Schwarzenegger kan redde verden. Forskjellen på "Miracles from Heaven" og filmer flest, er at den vil ha oss til å tro sånn helt på ordentlig.

Det kjernesunne ekteparet Beam og deres tre underskjønne døtre utgjør den perfekte amerikanske kjernefamilien. De jobber hardt, er flittige kirkegjengere og inviterer gjerne hele menigheten til barbeque på farmen. Så en dag rammer det vondeste av det vonde: Den ene datteren blir dødssyk. Og innen Gud til slutt griper inn – allerede filmens tittel avslører at han kommer til å gjøre det – skal legevitenskapen ha kommet til kort og mor ha vært nær ved å – gisp! – miste troen.

Barneskuespillerne er til å spise opp, bildene er pene på en sånn postkort-aktige måte og, i det hele tatt, ingen kan si at "Miracles from Heaven" ikke er kompetent laget. Men til syvende og sist koker det hele ned til et spørsmål om tro. Og for denne ikke-religiøse anmelder oppleves filmen som et uutholdelig banalt, fullstendig skamløst stykke kristenpropaganda. La oss snakke om åndelighet. La oss snakke om verdier. Men la oss ikke kvele hverandre med billig sentimentalitet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer