En helt av den gode, gamle typen


Sully
USA 2016
Regi: Clint Eastwood
Skuespillere: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Anna Gunn, Laura Linney, Autumn Reeser
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

15. januar 2009 var dagen da et passasjerfly med 155 mennesker om bord landet midt i Hudson-elven. Flyet hadde fått motorstopp etter å ha kollidert med en flokk gjess midt over New York, og kaptein Chesley "Sully" Sullenberger (Tom Hanks) så ingen annen utvei enn å ta det ned på vannet. Utrolig nok fikk ingen så mye som en skramme.

Det som skjedde var ikke et mirakel. Det hadde heller ikke noe med flaks å gjøre. "Sully" var ganske enkelt en mann som holdt hodet kaldt, stolte på sine 40 år med erfaring og gjorde det situasjonen krevde av ham. Og etterpå ble han bare brydd av all oppmerksomheten dåden hans fikk. Det sier seg egentlig selv at dette er en klassisk amerikansk heltetype med appell til Clint Eastwood, den 86 år gamle filmveteranen som for noen uker siden snerret at vi lever i "a pussy generation". Det sier seg også selv at Sullenberger er en perfekt rolle for Tom Hanks.

Kynisk anlagte kinogjengere vil kanskje innvende at "Sully" er omtrent like sprek i uttrykket som en middels påkostet norsk TV-produksjon. Andre vil kunne mene at nettopp Eastwoods tradisjonelle-inntil-det-gammelmodige tilnærming er helt riktig for å fortelle historien til en mann som Sullenberger.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 08.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer