Filmblogg: Merkelige greier


Har Hollywood glemt hvordan man forteller en god historie?

Når jeg i det siste har spurt folk om de har sett noe bra, begynner stort sett alle å snakke om "Stranger Things". Ingen nevner noen av sommerens store Hollywood-blockbustere. Og jeg kan ikke annet enn å nikke og si det samme. De påkostede, effekttunge, stjernemettede kjempeproduksjonene har ikke gjort på langt nær like sterkt inntrykk som den forholdsvis beskjedne lille Netflix-serien.

Hollywoods problem er at de later til å ha glemt hvordan man forteller en god historie. Filmer som "Batman v Superman: Dawn of Justice" og "Captain America: Civil War" fremstår mer som deler av et evigvarende merkevarebyggingsprosjekt enn som selvstendige fortellinger. Rent fortellerteknisk er de jo faktisk helt bak mål. Ikke har de en begynnelse og en slutt, ikke har de karakterer det er mulig å bli følelsesmessig engasjert i og ikke sier de noe om noe som helst. Alt vi får, er poserende filmstjerner, øredøvende effekter og oppbygging mot neste installasjon i "franchisen".

"Blockbuster" har vært et begrep siden andre halvdel av 1970-tallet. Det var da "Haisommer" og "Star Wars" viste det enorme inntjeningspotensialet som lå i monsterfilmer, romoperaer og alle andre slags storslagne, virkelighetsfjerne eventyr. Siden har slike filmer vært drømmefabrikkens kjøtt og poteter.

Antakelig er det naivt å tro at Hollywood noen gang vil gå tilbake til de karakter- og historiedrevne filmene de pleide å lage. Men suksessen til en serie som "Stranger Things" – og den forholdsvis lunkne mottakelsen sommerens storsatsinger har fått – gir likevel håp om at pengefolkene skal innse verdien av, tja, ordentlige manus og sånt.

Selv kom jeg over "Stranger Things" nærmest ved en tilfeldighet. Med en 13-åring på besøk, prøvde jeg å finne noe både hun, samboeren og jeg kunne se over fredagspizzaen. Og valget kunne neppe ha vært heldigere. Ungdomsskoleeleven levde seg inn i de fint tegnede karakterene og den spennende historien. Vi voksne kunne i tillegg fryde oss over 80-tallsnostalgien med alle sine Steven Spielberg- og Stephen King-referanser. Hadde bare ikke enkelte vært så himla opptatt av fornuftig leggetid, ville vi sikkert ha sett alle de seks episodene på rappen.

"Stranger Things" er kort sagt alt sommerens blockbustere burde ha vært.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.09.16
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Fra "Stranger Things"

Kommentarer