Kuler, korrupsjon og katolikker


Suburra
Frankrike/Italia 2015
Regi: Stefano Sollima
Manus: Stefano Rulli, Sandro Petraglia
Skuespillere: Pierfrancesco Favino, Elio Germano, Claudio Amendola, Greta Scarano
Musikk: Joshua Berman
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Høsten 2011 er Italia tilsynelatende på randen av fullstendig sammenbrudd. Regjeringen er i krise, paven melder sin avgang og regnet som faller over Roma er i ferd med å anta bibelske proporsjoner. Og midt oppe i dette finnes krefter som ikke skyr noen midler for å få gjennomført utbyggingen av hoteller, kasinoer og OL-anlegg i det som skal bli et Las Vegas i strandkanten. Snart skal både høy og lav få kjenne på brutalitet av sjeldent nådeløs konsekvens.

Det krever sin seer å skulle holde oversikten i denne operaen av en gangsterfilm. Men det store persongalleriet og de uoversiktlige konfliktlinjene tjener til å vise hvordan korrupsjonen gjennomsyrer hele samfunnet: Mafiabossen gjør dealer med Vatikanet, den prostituerte har noe på parlamentspolitikeren og småskurkene synes å leve i en evig sirkel av hevn og gjengjeldelse.

Skuespillet er førsteklasses. Det visuelle er en nytelse. Og selv om den kan være både krevende å følge og ubehagelig å se på – regissør Stefano Sollima (kjent for TV-serien "Gomorrah") tar ingenting for å kutte fra dekadent sex på luksushotell til mageomveltende tortur – klarer "Suburra" likevel kunststykket å få to timer og et kvarter til å føles som det halve.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 08.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer