Med revolver mot storkapitalen


The Magnificent Seven
USA 2016
Regi: Antoine Fuqua
Manus: John Lee Hancock, Nic Pizzolatto
Skuespillere: Chris Pratt, Denzel Washington, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Haley Bennett, Luke Grimes
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Westernentusiaster vil kjenne igjen tittelen fra 1960-filmen med Yul Brunner og Steve McQueen. Filmhistorisk interesserte vil vite at den igjen var basert på Akira Kurosawas "Seven Samurai" fra 1954. Nye "The Magnificent Seven" er løselig basert på disse, men fremstår først og fremst som en blanding av sjangerhyllest og ikke veldig subtil politisk allegori.

De ærlige, hardtarbeidende nybyggerne i småbyen Rose Creek blir regelrett terrorisert av gruvebaronen Bogue (Peter Sarsgaard). Bogue har sin egen hær og skyr ingen midler for å få det han vil ha. Men når en gjeng revolvermenn – Chris Pratt, Denzel Washington, Ethan Hawke med macho flere – stiller seg på småfolkets side, er det duket for motstandskamp.

"The Magnificent Seven" er så full av westernklisjeer at den ofte nærmer seg det parodiske. Her er dueller i støvete gater, cowboys som blir skutt ned fra hustak og, i det hele tatt, noen dør en voldsom død sånn omtrent annet hvert minutt. Men nå til dags føles det faktisk ålreit i seg selv å se menn av kjøtt og blod barke sammen snarere enn superhelter. For dem som måtte sette pris på den slags, vil filmens implisitte kaptitalismekritikk dessuten være en betydelig tilleggsbonus.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer