Ned i dypet, inn i mørket


Cave
Norge 2016
Regi og manus: Henrik Martin Dahlsbakken
Skuespillere: Heidi Toini, Mads Sjøgård Pettersen, Benjamin Helstad, Ingar Helge Gimle
Musikk: Johannes Ringen
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Henrik Martin Dahlsbakken er kanskje den norske filmskaperen det er morsomst å følge for tiden. Bare ett år etter sin løfterike debut "Å vende tilbake" og bare et par måneder etter den stilsikre "Sensommer", tar hamarsingen nå en uventet venstresving med denne veldreide ekstremsport-thrilleren.

Utgangspunktet er en klassisk B-filmvariant: Tre unge mennesker legger ut på dumdristig grotteekspedisjon, opplever seriøse spenninger seg i mellom og gjør dessuten urovekkende funn dypt inne i fjellet. Ut av dette kryster Dahlsbakken flere genuint uhyggelige sekvenser. Og han gjør det kun ved hjelp av effektivt lys-, lyd- og fotoarbeid. Hvem trenger vel digitalt skapte kjempebølger når flakkende hodelykter og ekkoet av fjerne stemmer kan føles akkurat like dramatisk? Vel, det hjelper selvsagt også at Heidi Toini, Benjamin Helstad og Mads Sjøgård Pettersen leverer så solid skuespill.

Slutten er det eneste ved "Cave" som ikke føles helt tilfredsstillende. I stedet for å gi oss svar på filmens mange ubesvarte spørsmål, etterlater den oss med en cliffhanger og et løfte om at "Cave 2" er på gang. Trøsten får være at Henrik Martin Dahlsbakken ikke har for vane å la det gå lenge mellom hver film.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer