En politisk idiot


Weiner
USA 2016
Regi: Elyse Steinberg, Josh Kriegman
Manus: Eli Despres, Elyse Steinberg, Josh Kriegman
Medvirkende: Anthony Weiner, Huma Abedin, Barbara Morgan, Amit Bagga, Sydney Leathers
Musikk: Jeff Beal
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Politiske skandaler blir ikke mer underholdende enn dem Anthony Weiner har stelt i stand. Fyren hadde i utgangspunktet alt gående for seg – han var et ungt, frempå medlem av kongressen og gift med en av Hillary Clintons nærmeste rådgivere – men ødela alt på grunn av en idiotisk karakterbrist: Han bare måtte sende pikante bilder av seg selv til mer eller mindre tilfeldige kvinner.

Denne forbløffende åpenhjertige "flue på veggen"-dokumentaren følger Weiner i det han, to år etter skandalen, stiller til valg som ordfører i New York. En god stund ser alt ut til å gå veien. Kandidaten er på hugget, folk virker klare for å tilgi ham. Men så viser det seg at Weiner slett ikke har sluttet med "sextingen" sin, og filmen blir en eneste lang parade av pinlige og absurde situasjoner.

Dette kunne rett og slett ikke ha vært diktet opp. Verken oppførselen til Weiner eller media ville ha stått til troende. Ingen ville heller ha trodd at blackjack-dealerinnen som gjør karriere på å være et av "ofrene" i saken, var noe annet enn en veldig semmer komiker. Det som ubønnhørlig forankrer filmen i virkeligheten, er likevel den forsmådde hustruen Huma. Blikkene hun sender ektemannen sier mer enn tusen ord.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.10.16
© Roy Søbstad

Kommentarer