Livet, døden og Årabrot


Cocks & Crosses – Musikken som ikke ville dø
Norge 2016
Regi og manus: André Løyning
Medvirkende: Kjetil Nernes, Karin Park
Musikk: Kristoffer Lo, Årabrot
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Kristiansanderen André Løyning har laget en musikkdokumentar som handler om noe mer enn bare musikk.

Kjetil Nernes har fått vite at han snart skal dø. Kreftbeskjeden kommer mens han er på øving med Årabrot. Når samtalen med sykehuset er over, legger han på telefonen, går tilbake til bandet og spiller i fire timer til. For Nernes er det aldri noen tvil om hva han må gjøre: lage mer musikk.

Dette er bakgrunnshistorien som hever debutfilmen til André Løyning – journalist, fotograf og blogger fra Kristiansand – over gjengse dokumentarer om rockband og plateinnspillinger. I "Cocks & Crosses – Musikken som ikke ville dø" står det bokstavelig talt om livet.

Løyning har betalt for filmprosjektet av egen lomme. Men han har skaffet seg tilliten til Kjetil Nernes og hans kone Karin Park, og dét er i denne sammenhengen langt mer verdifullt enn et romslig budsjett. Med kameraet sitt får Løyning følge de to hjemme på kjøkkenet, i platestudio og på turné. Det meste av dette er helt udramatiske greier, men gis nerve av historien Nernes og Park har å fortelle.

Noen viktige spørsmål blir stående ubesvart. Paret bor i et gammelt svensk misjonshus og blir intervjuet under et bilde av Jesus. Men religion er aldri et tema. Nernes spiller inn hos legendariske Steve Albini i Chicago og har den renommerte kunstrockeren Stephen O'Malley på besøk. Men Løyning forteller oss aldri hvem disse folkene er. Bare litegrann mer kontekst ville ha gjort filmen mye mer tilgjengelig for alle som ikke vet hvem Årabrot er.

Men selvsagt gjør det inntrykk når en mann fester blikket i kameraet og forteller hvordan det føles å skulle dø. Og selvsagt blir man oppløftet av å se den samme mannen svett og brølende på en scene bare et par år senere. André Løynings første film er kanskje ikke perfekt, men den sier en hel del om livet og hva som gjør det verdt å holde ut.

"Cocks & Crosses – Musikken som ikke ville dø" blir vist på Kristiansand kino onsdag denne uken. Etter filmen spiller Årabrot på Teateret.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.10.16
© Roy Søbstad

Kommentarer