Nerdenes hevn


Little Gangster
Nederland 2015
Originaltittel: De Boskampi's
Regi: Arne Toonen
Manus: Marjon Hoffman, Lotte Tabbers
Skuespillere: Thor Braun, Henry van Loon, Meral Polat
Musikk: Eric Jan Grob, Good Sounds
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Filmen er fremdeles nederlandsk og tittelen fremdeles engelsk, men "Little Gangster" – vinneren av Barnefilmprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand – har nå fått norsk tale. Dermed vil forhåpentligvis mange flere få glede av denne allalder-vennlige lille godbiten.

"En kul far er sterk og har tatoveringer," mener Rik. Dessverre er hans egen revisorfar så veik og klønete at selv ungene i nabolaget erter ham. Men når de to flytter til en annen by, griper Rik sjansen til å starte på nytt: Han får alle til å tro at pappa er en knallhard, italiensk mafiaboss. Og selv blir han gangsterynglingen ingen tør å kødde med. Spørsmålet er bare hvor lenge Rik kan holde bløffen gående.

Selv om mobbetematikken er seriøs nok, dveler "Little Gangster" aldri ved det vonde. I stedet holder den et friskt tempo og en lettbent tone. Alle referansene til amerikansk mafiafilm – Rik finner inspirasjon i en "Goodfellas"-aktig sak han har spilt inn fra TV – gir dessuten voksne seere noe ekstra å humre over. Så får det heller være at slapstick-humoren sikkert kan bli i bløteste laget for enkelte. Det er tross alt ikke ofte vi ser mer vellagede, underholdende og ikke-belærende "budskapsfilmer" enn dette.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 06.10.16
© Roy Søbstad

Kommentarer