Storebror ser deg


Snowden
Tyskland/USA 2015
Regi: Oliver Stone
Manus: Kieran Fitzgerald, Oliver Stone, Luke Harding og Anatoly Kucherena
Skuespillere: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Melissa Leo, Rhys Ifans og Tom Wilkinson
Musikk: Craig Armstrong
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Edward Snowden er dataanalytikeren som i 2013 offentliggjorde store mengder topphemmelige CIA-dokumenter, og med dét gjorde allmennheten oppmerksom på hvor omfattende overvåkingen av den jevne verdensborger faktisk er: Alle vi som går rundt med en smarttelefon i lommen, har i prinsippet sagt fra oss retten til et privatliv. For den politisk engasjerte regissøren Oliver Stone ("Platoon", "JFK") er Snowdens historie nok en sjanse til å rette pekefingeren mot amerikanske myndigheter.

Den pekefingeren er riktig nok ikke like harmdirrende som den en gang var. "Snowden" er pedagogisk, snarere enn demagogisk i uttrykket. Men selv om den tar seg god tid – og for en stor del viser mennesker som stirrer på dataskjermer og diskuterer avansert teknologi – er filmen nervepirrende nok til å passere for en thriller. At flere scener er gjenskapt fra dokumentaren "Citizenfour" (2014), er med på å gi den nødvendige følelsen av troverdighet. Når tittelrolleinnehaver Joseph Gordon-Levitt mot slutten blir kryssklippet med virkelighetens Edward Snowden, er det faktisk så man knapt merker overgangen.

"Snowden" er til like deler opplysning, bekymring og underholdning for alle oss potensielle overvåkingsofre.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer