Verdens ende er nær (igjen)


Inferno
USA 2016
Regi: Ron Howard
Manus: Danny Strong, Dan Brown
Skuespillere: Tom Hanks, Felicity Jones, Omas Sy, Ben Foster, Sidse Babett Knudsen
Musikk: Hans Zimmer
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 2

Si hva du vil om bøkene til Dan Brown, men man skulle tro det var mulig å lage underholdende filmer av dem. Kodeknekking og konspirasjoner og sånt kan tross alt være storveis moro. Likevel har den vanligvis pålitelige regissøren Ron Howard ("A Beautiful Mind") nå prestert å følge opp sine henholdsvis småkjedelige og slitsomme Brown-filmatiseringer "The Da Vinci Code" (2006) "Angels & Demons" (2009) med en som er både småkjedelig og slitsom på én og samme tid.

Historien er tynn og tempoet høyt. Professor Langdon (Tom Hanks) har knapt rukket å våkne opp i Firenze med hukommelsestap og en mystisk gjenstand i lommen, før noen prøver å drepe ham. Og derfra og ut er "Inferno" i praksis en eneste lang forfølgelsessekvens. Turen skal gå til Venezia og Istanbul, Dante Alighieri skal vise seg å spille en viktig rolle og menneskehetens skjebne skal som vanlig stå på spill.

En svett Hanks løper og løser gåter. Howard følger hakk i hæl med håndholdt kamera og hektisk kryssklipping. Brown stabler den ene elleville plott-twisten på den andre. Og gjenom det hele dundrer Hans Zimmers musikk som en løpsk elektronisk puls. Man rekker å bli nummen lenge før to timer er gått, for å si det sånn.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.10.16
© Roy Søbstad

Kommentarer