Den psykedeliske superhelten


Doctor Strange
USA 2016
Regi: Scott Derrickson
Manus: C. Robert Cargill
Skuespillere: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Doctor Strange er i utgangspunktet en av Marvels mer corny figurer: en trollmann med jålete skjegg og dustete kappe, en levning fra et 1960-tall som svermet for østlig mystikk og psykedeliske droger. Likevel er "Doctor Strange" blitt den mest forfriskende superheltfilmen på aldri så lenge.

Kirurgen Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) er en vitenskapens mann. Men når en nevrologisk skade gjør ham ute av stand til å skjøte jobben sin, søker han hjelp hos en nepalesisk mystiker som bare kalles Den gamle (Tilda Swinton). Før han vet ordet av det, er Strange blitt en vaskeekte magiker som kan påvirke den fysiske verden med tankens makt.

"Doctor Strange" har glimt i øyet og pirrer fantasien slik et godt eventyr skal. Men det er når doktoren barker sammen med den onde Kaecilius (Mads Mikkelsen), at filmen tar av for alvor. Glem storbyene som gruses hver gang Avengers skal redde jorden. Det er uendelig mye kulere å se de samme byene bli vrengt med innsiden ut, delt opp i sine enkelte bestanddeler og vridd i umulige geometriske former. Og virkelig ellevilt blir det når Strange besøker astralplanet. Et eller annet sted konstaterer Escher og Dalí at CGI endelig brukes til noe interessant.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer