Dvask dansk jul


Familien Jul i Nisseland
Danmark 2016
Originaltittel: Familien Jul i Nissernes Land
Regi: Carsten Rudolf
Skuespillere: Pelle Falk Krusbæk, Paw Henriksen, Marie Askehave, Liv Leman Brandorf, Herman Haugen Knop
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 2

I år som i fjor får familien Jul – jo, de heter faktisk så – besøk av nissegutten Pixy. Alle synes det er stas. Men så kommer lille Hugo til å knuse Pixys magiske julekule. Og uten den kommer Pixy til å dø. Dermed må de tre barna i familien forte seg til Nisseland for å få julekulen reparert. Det skal bli en sånn passe spennende, sånn passe morsom og sånn passe koselig tur.

I det hele tatt: Det er mye ved dette danske forsøket på å lage en familievennlig julefilm som føles sånn passe. At historien er tynn, er så sin sak. Slike filmer trenger ikke å være verken dype eller kompliserte. Men litt sjarm gjør seg alltid. Og litt fortellermesseig overskudd skader heller ikke. Dessverre virker "Familien Jul i Nisseland" å være et pliktløp for alle involverte. Bildene formidler ingen stemning. Skuespillerne har ingen energi. Og spesialeffektene er et kapittel for seg: Et mogwai-aktig fantasivesen ser ut til å være fremstilt med 20 år gammel datateknologi og en tur med flygende reinsdyrslede kunne ikke ha vært gjort mindre overbevisende på 1970-tallet.

"Familien Jul i Nisseland" er ikke usympatisk. Men blant alle verdens julefilmer finnes det ingen grunn til å velge akkurat den.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer