Helt texas i Texas


Hell or High Water
USA 2016
Regi: David Mackenzie
Manus: Taylor Sheridan
Skuespillere: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges, Gil Birmingham
Musikk: Nick Cave, Warren Ellis
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

To brødre har fått det for seg at de kan løse sine økonomiske problemer ved å rane noen banker. Den ene (Chris Pine) er smartere enn han ved første øyekast kan virke, den andre (Ben Foster) er impulsiv inntil det dumdristige. Begge er amatører på området. Turen går fra den ene småbyen mer ødslig enn den andre, hakk i hæl følger et par sindige, tålmodige Texas Rangers (Jeff Bridges og Gil Birmingham). Det eneste som føles sikkert, er at raidet ikke kan ende godt.

Det er umulig å ikke sammenligne "Hell or High Water" med "No Country for Old Men". Himmelen og prærien er like store og menneskene like illusjonsløse. Men der Coen-brødrenes neo-western var et dypdykk ned i den absolutte ondskap, handler denne om hva som skjer når et samfunn omsider er blitt utarmet av storkapitalen. "Banken som har ranet meg i 30 år, er blitt ranet," som et vitne så lakonisk bemerker.

Ranssekvensene er nervepirrende. Replikkvekslingene er fornøyelige. Likevel er det typetegningene som griper tak i deg. Veteranen Bridges ("The Big Lebowski") gjør faktisk en av sine beste roller noen sinne: tung i kroppen, sen i bevegelsene og sarkastisk i kjeften, men med et stort hjerte bankende under Ranger-stjernen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer