Hvordan snakke med et romvesen


Arrival
USA 2016
Regi: Denis Villeneuve
Manus: Ted Chiang, Eric Heisserer
Skuespillere: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

De fremmede kommer tidlig en tirsdag morgen. Som enorme, ugjennomtrengelige skjell henger plutselig bare skipene deres i løse luften 12 steder rundt omkring på jorden. Og menneskene reagerer med sin sedvanlige blanding av rasjonalitet og irrasjonalitet: Noen føler seg truet og vil ta til våpen, andre vil prøve å kommunisere og forstå. Språkprofessor Louise Banks (Amy Adams) er blant de siste.

Science fiction-filmer flest legger betydelig sterkere vekt på "fiction" enn på "science". "Arrival" føyer seg, i likhet med "2001: En romodyssé" (1968), "Nærkontakt av tredje grad" (1977) og "Contact" (1997), til unntakene. På fullt alvor tar den tak i spørsmålene som uunngåelig vil melde seg hvis vi noen gang skulle komme i kontakt med utenomjordiske vesener: Hvem er dere? Hva vil dere? Hva kan dere lære oss? Hva kan vi lære om oss selv?

Kynikere kommer sikkert til å okke seg over filmens mest følsomme sekvenser. Men ingen kan nekte for at de har sin helt logiske plass i den sjeldent godt uttenkte handlingen. Når "Arrival" i tillegg er visuelt rik, vakkert tonesatt og fint spilt, sitter vi igjen med det som utvilsomt er årets mest oppslukende og tankevekkende bidrag på science fiction-fronten.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer