I skyggen av en krig


De forviste
Spania 2015
Originaltittel: El destierro
Regi og manus: Arturo Ruiz Serrano
Skuespillere: Joan Carles Suau, Eric Francés, Monika Kowalska
Musikk: Iván Ruiz
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Teo og Silverio er soldater under den spanske borgerkrigen på 1930-tallet, men på sin utpost langt til fjells befinner de seg langt fra der ting skjer. Ikke kommer de to særlig godt overens heller. Teo er en leser og idealist med begrenset livserfaring. Silverio er bonde og en praktisk anlagt type. Livet går likevel sin hverdagslige gang i den vesle stenhytten de deler, i hvert fall inntil Silverio bringer en kvinne fra fiendesiden med seg hjem.

"De forviste" blir et lite drama som utspiller seg i skyggen av et veldig mye større. Spenninger skal oppstå, allianser skal skifte, roller skal kontinuerlig endre seg. Selv om våre sympatier først er med Teo, får vi etter hvert forståelse for Silverio også. Men det er Zoska, kvinnen de plutselig får mellom seg, som skal vise seg vanskeligst å bli klok på: Er hun et offer vi bør føle med eller en manipulatør som spiller mennene opp mot hverandre?

Ingenting i denne ujålete, usentimentale filmen er gitt på forhånd. Den lener seg ikke på verken spektakulær dramatikk eller kunstneriske pretensjoner, men holder seeren i ånde med noe så tidløst som god historiefortelling. Krig er kompliserte greier, sier den, ikke minst nede på makronivå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer