Katastrofefilm med hjerte og hjerne


Deepwater Horizon
USA 2016
Regi: Peter Berg
Manus: Matthew Michael Carnahan, Matthew Sand
Skuespillere: Mark Wahlberg, Kurt Russell, Kate Hudson, Dylan O'Brien, Gina Rodriguez, John Malkovich
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Den verste oljekatastrofen i amerikansk historie fant sted 20. april 2010. Da ble først 11 mennesker drept i en eksplosjon ombord på plattformen "Deepwater Horizon", deretter ble noe sånt som 4,9 millioner fat olje ble sluppet ut i Mexicogulfen. Av denne tragedien er det nå blitt en over gjennomsnittlig severdig katastrofefilm.

Sjangeren tro bruker regissør Peter Berg ("Lone Survivor") den første timen til å gjøre oss kjent med miljøet og gi mer eller mindre subtile hint om hva som er i emning. Og alle som har sett en slik film før, vil kjenne igjen persongalleriet: Vi har den solide familiemannen (Mark Wahlberg), vi har den samvittighetsfulle fagpersonen (Kurt Russell) og vi har BP-representanten som gjerne ser litt stort på dette med sikkerhet hvis det kan spare firmaet for tid og penger (John Malkovich). Det er ingen premie for å gjette hvem av disse som skal vise seg som helter når helvete omsider bryter løs i time to.

Overraskelser er det med andre ord få av i "Deepwater Horizon". Men godt skuespill og troverdige miljøskildringer gjør at vi skal komme til å bry oss ganske mye allikevel. Actionsekvensene føles dessuten fysiske på en måte de aldri gjør i superheltfilmer.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 04.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer