Svakt syn, skarpt blikk

(Bilde fra en annen forestilling.)

Gudbedre
Av og med: Anne Kat Hærland
Regi: Bård Tufte Johansen
Konsertsalen i Kilden, Kristiansand
11. november 2016

TERNINGKAST 4

Anne Kat er kanskje i ferd med å bli blind, men energien og snerten har hun i behold.

Anne Kat Hærland er ikke den kjendisen man forbinder med intime betroelser. Tvert i mot er hun typen til å gjøre narr av den slags. Når hun nå har laget show med utgangspunkt i sin egen kroniske sykdom – hun lider av noe som heter retinitis pigmentosa, og får sakte, men sikkert et stadig snevrere synsfelt – ber hun da heller ikke om å bli syntes synd på. Hun vil at vi alle skal bli litt mindre selvsentrerte og litt mindre sutrete.

Det er i hvertfall slik hun selv oppsummerer det hele etter nøyaktig fem kvarter. Veien dit har imidlertid vært ganske – unnskyld uttrykket – ufokusert.

Scenografien kunne knapt ha vært enklere. Videoskjermen på bakveggen brukes til en pompøs intro og til å vise en og annen illustrerende skjermdump. På det lille bordet har komediennen et vannglass og noen forkjølelsesremedier hun påstår å ha fått fra legen til Therese Johaug. Hærland har med andre ord ingenting å gjemme seg bak. Alt hun har er tekstene sine og en masse energi.

Så leverer hun da også i maskingeværtempo. Hun begynner med fordeler ("Blottere plager meg ikke lenger") og bakdeler ("Blottere plager meg ikke lenger") ved å se dårlig, og fortsetter med relaterte, poengterte vitser om blant annet folks fordommer og problemer i arbeidslivet. Men sykdommen er, skal det vise seg, bare et springbrett. Snart snakker hun om media, snart snakker hun om terror og snart har hun snakket seg veldig langt bort fra utgangspunktet.

Og så smått blir også overgangene mindre elegante og poengene mer ujevne. Sekvensen om hvor mye bedre det hadde vært å kunne mobbe neanderthalere i stedet for mennesker, føles for konstruert til å bli ordentlig morsom. Den om mensbind før og nå, er på sin side nokså billig. Og den om kongehuset synes å være med bare fordi, vel, man må jo tulle litt med kongehuset også.

På sitt beste er Anne Kat Hærland skarp og fornøyelig i like monn. Men i "Gudbedre" surfer hun litt for mye på overflaten av litt for mange temaer, til at showet kan sies å leve helt opp til sitt potensiale.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.11.16
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Corinne Alice N. Skau

Kommentarer