Uten en rød tråd


Neon Bull
Brasil/Nederland/Uruguay 2015
Originaltittel: Boi Neon
Regi og manus: Gabriel Mascaro
Skuespillere: Juliano Cazarré, Maeve Jinkings, Aline Santana, Carlos Pessoa, Vinicius de Oliveira, Josinaldo Alves, Samya De Lavor
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Iremar jobber i kulissene på en omreisende rodeo. Han er kollega med rufsete Zé og venner med danseren Galega. Hverdagen består av dyrestell, rengjøring, matlaging og småkjekling, og kunne knapt stått i sterkere kontrast til Iremars store lidenskap i livet: å designe og sy fargerike kostymer.

Brasilianske "Neon Bull" er ikke for deg som mener at fortellinger må ha en begynnelse, en midtdel og en slutt. Regissøren Gabriel Mascaro har tilsynelatende bare plassert kameraet sitt i et – for de aller fleste av oss – eksotisk miljø og latt det dokumentere hva som enn måtte skje. Resultatet er en film hvor noen sekvenser oppleves stillestående inntil det poengløse og andre får de mest ordinære hendelser til å fremstå nærmest magiske.

Et samleie som utspiller seg i "real time" blir beklemmende og vakkert på én og samme tid. En cowboy og en hest i taust, fortrolig samspill blir forunderlig rørende. Og det skal godt gjøres å ikke bryte ut i latter når et forsøk på å samle sæd fra en annen gamp går katastrofalt galt. Men det store spørsmålet – om Iremar noen gang vil komme seg ut og bort og bli en ordentlig skredder – får aldri noe klart svar. "Neon Bull" er ganske enkelt ikke en sånn film.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer