Verdens verste nisse er tilbake


Bad Santa 2
USA 2016
Regi: Mark Waters
Manus: Shauna Cross, Johnny Rosenthal
Skuespillere: Billy Bob Thornton, Christina Hendricks, Kathy Bates, Tony Cox, Brett Kelly
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

"Bad Santa" (2003) er julefilmen for alle som synes at "snikker" Andersen er en pingle og at "Tre nøtter til Askepott" er til å få brekninger av. Filmen får deg ikke nødvendigvis til å hyle av latter. Men dens portrett av den deprimerte, forfyllede, rompefikserte og noen ganger voldelige kjøpesenternissen Willie T. Soke (Billy Bob Thornton) har vist seg vittig nok til å tåle et gjensyn annen hver jul eller så. Det kommer neppe "Bad Santa 2" til å gjøre.

Her synker Willie til nye dybder i det han går med på å rane en veldedighetsorganisasjon for barn. Med seg har han sin enda mer ufyselige mor (Kathy Bates) og sin kortvokste kompanjong Marcus (Tony Cox). Og selvsagt dukker også den genuint underlige Thurman Merman (Brett Kelly) opp igjen. At sistnevnte er den eneste det er mulig å føle sympati for, sier sitt om dette redselskabinettet av forferdelige mennesker.

Nå er det helt på sin plass med et korrektiv til all søtladenheten vi ellers blir utsatt for på denne tiden av året. Men det er også grenser for hvor mange forsøksvis støtende replikker og uappetittelige sexscener man kan ta inn over seg før det hele blir mer monotont enn morsomt. "Bad Santa 2" prøver rett og slett for hardt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.11.16
© Roy Søbstad

Kommentarer