Årets julehefter 2016


Truls og Trine redder julen
Terje Nordberg, Dag Kolstad og Arild Midthun
(Cappelen Damm)

TERNINGKAST 6

At Truls og Trine gjorde comeback etter 30 år, var fjorårets mest gledelige juleheftenyhet. I år får vi et gjensyn med de to handlekraftige søsknenes aller første eventyr – det hvor de og fjøsnissen reiser til Nordpolen for å finne ut hvorfor nissen har avlyst julen – pluss et helt nytt et i ekstra høytlesningsvennlig format. Og det er bare å slå fast igjen: Festligere, koseligere og mer veltegnede juletegneserier er aldri blitt laget her til lands.


Lunch: Den utvalgte
Av Børge Lund
(Egmont)

TERNINGKAST 5

Nå som "M" har forsvunnet og "Pondus" går litt på tomgang, er det ikke lenger noe å diskutere: "Lunch" av Børge Lund er landets beste stripeserie. I årets langfortelling har Lund gitt sin skarpe næringslivssatire juleevangeliets form. Stallen er et bøttekott, krybben er en pappeske og Kjell er en konsulentenes Messias. Halleluja! Heftet kunne godt ha inneholdt flere striper, men tåler til gjengjeld å bli lest både to og tre ganger.


Donald: Godtegnomene
Av Anne Marie G. Storhaug, Knut Nærum og Arild Midthun
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Årets norske Donald-album, som er basert på en idé av 15 år gamle Anne Marie fra Nordland, er sånn passe sprøtt: Andeby blir invadert av en masse godtegale gnomer som egentlig skulle hjelpe Magica fra Tryll å stjele Onkel Skrues lykketiøring. Om ikke historien er veldig dyp, går den – godt hjulpet av Knut Nærums kvikke dialog og Arild Midthuns velsmurte tegninger – i hvert fall unna. Og aldri har vel goth-dronningen Magica vært mer sexy?


Hårek
Av Dik Browne
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Akkurat som artistkarrierer og politiske posisjoner går også stripetegneserier noen ganger i arv. I våre dager er det Chris Browne som skriver og tegner "Hårek", men dette heftet samler striper hans far Dik laget på 1980-tallet. Browne seniors serier er røffe i streken og korthugde i formen, og setter på sitt humreverdig beste moderne kjønnsroller og arbeidsliv i perspektiv. Sånn sett har de faktisk en del til felles med NRK-serien "Vikingane".


Fjorden Cowboys: Sterke smell i fjord og fjell
Av Arild Wærness og Bjørnar K. Meisler
(Havfruo forlag)

TERNINGKAST 4

Til glede for alle som måtte mene at det er for lite fokus på røyking, drikking og dynamitt i de vanlige juleheftene, har mannemennene Joar og Lothepus fra Hardanger nå tatt skrittet fra TV2-serie til tegneserie. Teksten er en sprek blanding av nynorsk og lokale kraftuttrykk, tegningene har en fin Aukrust-aktig schwung over seg. Denne innholdsrike historien – om sprengningsjobber og missekonkurranser og u-båter – mangler i grunnen bare et plott.


Ingeniør Knut Berg
Av Vigleik Vikli og Ronald Stone
(Fonna forlag)

TERNINGKAST 5

For den staute ingeniør og eventyrer Knut Berg tar dramatikken aldri slutt. I årets hefte, som består av opptrykk fra 1945 og -46, kjemper han seg gjennom jungel, slåss mot ville dyr og holder på å bli spist av "villmenn" med bastskjørt og ben gjennom nesen. Det er gøy at en tegneserie som dette i det hele tatt er blitt laget her til lands, og nesten like gøy er det at den blir gjenutgitt på så samvittighetsfullt vis.


Kollektivet: En magisk jul
Av Torbjørn Lien
(Bladkompaniet)

TERNINGKAST 4

Ikke mange får mer valuta for juleheftepengene sine enn "Kollektivet"-fansen. I årets 32 sider lange, spesialtegnede historie søker Nissemor hevn etter at kollektivgjengen forpurret de onde planene hennes i forrige hefte. Plottet er simpelt og sexvitsene plumpe, men Torbjørn Lien forteller med smittende energi. Den nevnte fansen kommer ikke til å bli skuffet.


Blondie
Av Dean Young
(Egmont)

TERNINGKAST 3

"Blondie" handler som kjent stort sett om Dagobert, en middelklassefyr så vanlig at man kan lure på hvorfor akkurat han skulle være verdt å lese om. De 10 år gamle stripene i denne samlingen – laget av Dean Young, som arvet serien fra sin far Chip – har referanser til både datamaskiner og reality-serier, men oppleves omtrent like nymotens som en gammel episode av "Norge rundt" i reprise. Trofaste lesere vil sikkert mene at dét bare en del av sjarmen.


Tegnehanne presenterer: Pizzajul
Av Hanne Sigbjørnsen
(Egmont)

TERNINGKAST 3

Jeg må bare være ærlig: Den primitive, anti-flinke tegnestilen til Hanne Sigbjørnsen tiltaler meg så lite at jeg aldri har orket å lese serien hennes. Men selvutleveringen i disse "illustrerte essayene", som hun kaller dem, er unektelig veldig tidsriktig. Og hun skal ha for et forfriskende fokus på juletraumer og juleskuffelser. Jeg kan skjønne hvorfor folk leser Tegnehanne, men rent estetisk er og forblir serien hennes fæl.


Julekrim 2016
Redaktør: Tom Egeland
(Egmont/Rivertonklubben)

TERNINGKAST 5

Litterære julehefter for voksne er årets trend. Herborg Kråkevik har redigert sitt andre "Juleroser" og Vårt Land står bak det kristne "Hellig jul". Denne adskillig mindre prektige krimvarianten kan by på nyskrevet spenning fra folk som Karin Fossum og Jørn Lier Horst. Sedvanlig pedagogisk krimhistorikk fra Nils Nordberg og en ur-krimnovelle av Maurits Hansen fra 1827 (!) topper det utmerkede bonusmaterialet. Julen er tydeligvis den nye påsken.


Varg Veum: Stengte dører
Av Gunnar Staalesen, Arild Wærness og Mike Collins
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Også i år oppleves Varg Veums julehefte som et stykke ublu bergenspropaganda. Selv i skildringen av byens bruneste buler og mest lyssky karakterer skinner patriotismen gjennom. Og når jakten på noen stjålne "viking-greier" tvinger Veum til Oslo, blir han selvfølgelig sporenstreks slått ned. Mike Collins' bruk av foto gjør det lett å kjenne seg igjen, men gir samtidig serien et litt grumsete visuelt uttrykk. Det er likevel krim med sjarm, dette her.


Tuss og troll
Av Gard Espeland og Håkon Aasnes, Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden
(Egmont)

TERNINGKAST 4

"Tuss og troll" er et av disse heftene som antakelig vil finnes så lenge nordmenn feirer jul. Halvparten av folkeeventyrene i årets utgave er nyillustrerte av Håkon Aasnes, selve veteranen blant norske serieskapere, resten ble tegnet av Solveig Muren Sanden for 50 år siden. Tonen er like lun og likandes hos dem begge. Og det Norge de skildrer, med sine husmannsplasser, tjenestejenter og storbønder, føles liksom nært og fjernt på samme tid.


Walt Disney's julehefte
Av Daan Jippes m.fl.
(Egmont)

TERNINGKAST 3

En veldig snål historie om Donald som schizofren skøyteløper. En annen hvor Onkel Skrue får seg en smell i knollen og skifter personlighet. Et par ganske søte små eventyr med Snehvit og Pinnochio. Noen årgangsensidere med Mikke, Langbein og Tipp & Topp. Tanken bak dette heftet er kanskje å skape litt sånn "Disney-kavalkade på julaften"-stemning, men utvalget er for tilfeldig og kvaliteten for ujevn til at det kan sies å fungere helt.


Stomperud på eventyr: I fremmedlegionen
Av Terje Nordberg og Magne Taraldsen
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Også i år får vi to ganske forskjellige Stomperud-hefter. Det ene er det tradisjonelle "Nr. 91 Stomperud" av Håkon Aasnes, det andre er denne litt mer moderne, litt mer sprelske varianten. Her fortelles historien om da tipp-tippoldefaren til Nr. 91 lot seg verve til Fremmedlegionen. Mye moro oppstår i møte med vrange franskmenn og fyrrige magedanserinner, og sannelig er ikke serien også så full av historiske facts at vi atpåtil kan lære litt.


Viktor Rydbergs Nissen
Gjendiktet av André Bjerke og illustrert av Ingrid Elf
(Vigmostad Bjørke)

TERNINGKAST 4

Viktor Rydbergs klassiske juledikt fra 1881, om nissen som passer på gården og funderer over livet mens resten av verden sover, er stadig egnet til å gjøre noen og en hver litt sånn juleettertenksom. Her kommer det i André Bjerkes gjendiktning med nye illustrasjoner av Ingrid Elf. Det finnes andre, mer fantasifulle og mindre julekort-aktige utgaver, men man kan helt sikkert få en fin høytlesningsstund ut av denne også.


Billy
Av Mort Walker
(Egmont)

TERNINGKAST 3

Da stripene i dette heftet ble laget, i 1995, hadde Billy allerede eksistert i 45 år. Kanskje kan det forklare de utypiske tilløpene til meta-humor som dukker opp her: Billy som bokstavelig talt tørker av seg fliret, Billy som later som om han er en tegneseriefigur, Sjanten som arrangerer utmarsj til et tegneseriemuseum. Men, ingen grunn til bekymring, stort sett går det selvsagt i den samme tørre, samlebåndspregede humoren som vanlig.


Kapteinens jul
Av Rudolph Dirks
(Bladkompaniet)

TERNINGKAST 5

Som det blir gjort rede for i dette heftets forord, er "Knoll og Tott" og "Kapteinens jul" varianter av den samme serien. Og det er ikke godt å si hvilken av dem som er mest voldelig, rasistisk og generelt politisk ukorrekt. Samtidig er det forbløffende hvor godt disse stripene holder seg til å være nærmere 100 år gamle. Ikke engang "Pondus" ble noen gang mer hemningsløs. Jeg ville ha kjøpt begge variantene.


Flåklypa
Av Haakon W. Isachsen og Thierry Cappezone
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Ingen kan tegne og skrive helt som Kjell Aukrust. Med de siste årenes "Flåklypa"-hefter har likevel manusforfatter Isachsen og tegner Cappezone klart å videreføre universet hans på verdig vis. Denne gangen dukker en slesk spekulant opp for å slakte gamle Slidre Dampysteri samtidig som bygda blir herjet av en gjeng frekke islandske nisser. Fortellingen er sprelsk og tegningene forseggjorte. Men det er fullt mulig å savne litt mer aukrustsk lunhet.


Donald Duck & Co
Av Vicar m.fl.
(Egmont)
TERNINGKAST 3

De beste Donald-historiene er gjerne de som minner mest om Carl Barks. Den chilenske tegneren Vicar har en morsom en her – om Petter Smart som ved en feiltakelse sender Vår and og nevøene hans til en annen dimensjon – laget etter manus av det danske forfatterparet Printz-Påhlson. Ellers fylles heftet opp av en Langøre-historie som føles nokså malplassert i sammenhengen pluss et par serier fra 1960-tallets uheldige vulgærdonaldistiske periode.


Rutetid
Av Frode Øverli m.fl.
(Egmont)

TERNINGKAST 3

Når Frode Øverli ikke er opptatt med "Pondus", lager han vitsetegninger basert på teite ordspill. Reporter: "Tre menn i finlandshetter ranet altså denne filialen for 3 timer siden! Har politiet noen spor i saken?" Politimann: "Ja! Vi tror de kan være fra Finland!" Man tar seg i å fnise nærmest mot sin vilje. Og resten av bidragene – fra folk som Nils Axle Kanten, Tor Ærlig og Karstein Volle – er akkurat like simple.


Vangsgutane
Av Nils Nordberg og Ivan Andreassen, Leif Halse og Jens R. Nilssen
(Fonna forlag)

TERNINGKAST 4

En av de virkelige juleheftetraverne runder 75 i 2016. Jubileumsutgaven inneholder én ny historie av Nils Nordberg og Ivan Andreassen og én gammel klassiker av Leif Halse og Jens R. Nilssen. Og bortsett fra at den evige krimentusiast Nordberg har lurt inn en gjesteopptreden fra detektivlegenden Knut Gribb, er det ikke all verden som skiller de to seriene i verken form eller innhold. "Vangsgutane" er og forblir nostalgisk julehygge av tryggeste sort.


Pusur
Av Jim Davis
(Egmont)

TERNINGKAST 1

Rundt 2008 var noe som het "Garfield Minus Garfield" en slager på nettet. Noen hadde ganske enkelt fjernet Pusur fra "Pusur"-stripene. Og uten Pusur ble den dumme, stendøde vitseserien "Pusur" med ett til et sterkt eksistensielt drama om en ensom mann, Jon, som går rundt og snakker med seg selv. Men Pusurs julehefte for 2016 består selvsagt av de vanlige dumme, stendøde vitsene. Søk opp "Garfield Minus Garfield" i stedet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.12.16
© Roy Søbstad

Kommentarer

  1. Hej,
    Jag heter Bo Laurin och håller på att dokumentera det som skrivits på svenska, norska och danska om franska främlingslegionen. Har från din sida "lånat" din text och bild på Stomperud på eventyr: I fremmedlegionen till min web page: http://www.foreignlegion.n.nu/utland2
    Är det OK för dig?

    Vänliga hälsningar
    Bo Laurin

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Bo,

      Så lenge du lenker tilbake til meg, er det bare hyggelig at du bruker teksten min.

      ROY

      Slett

Legg inn en kommentar