Den bortkomne pappaen


Min pappa Toni Erdmann
Tyskland 2016
Originaltittel: Toni Erdmann
Regi og manus: Maren Ade
Skuespillere: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell, Ingrid Bisu, Vlad Ivanov, Victoria Cocias
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Etter at pianoeleven hans har sluttet og hunden hans har dødd, bestemmer Winfried seg for å få tilbake forholdet til datteren Ines. Man kan trygt si at de to har vokst fra hverandre. Hun er en seriøs, hardtarbeidende forretningskvinne, alltid med et kundeforhold å pleie og en presentasjon å forberede. Han, derimot, er et lekende menneske, glad i løstenner, dårlige parykker og merkelige innfall. Når Winfrieds alter ego Toni begynner å blander seg inn i livet til Ines, er det duket for pinlighetshumor.

Men det er en sofistikert form for pinlighetshumor. De ubehagelige situasjonene som oppstår – hva kan vel være verre enn at den elendig utkledte faren din dukker opp akkurat i det du skal treffe noen viktige kunder? – har alltid en undertone av noe veldig sårt. Og denne tyske Oscar-kandidaten løftes betydelig av at hovedrolleinnehaverne Peter Simonischek og Sandra Hüller klarer å gjøre karakterene sine til troverdige, tredimensjonale mennesker.

"Min pappa Toni Erdmann" er en lang film, og undertegnede lo ikke høyt før situasjonskomikken nådde virkelig absurde høyder i løpet av den siste halve timen. Til gjengjeld ble jeg også sittende igjen med en liten klump i halsen helt til slutt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.12.16
© Roy Søbstad

Kommentarer