Jul på hjemmebane


Maria Arredondo, Torstein Sødal og Martin Halla – Vår Jul
Q42, Kristiansand
20. desember 2016

TERNINGKAST 5

Tirsdag kveld kom Maria Arredondo, Torstein Sødal og Martin Halla til sine egne.

Det kan faktisk ikke gå galt.

Ikke bare er julekonsertveteranene Arredondo, Sødal og Halla midt i flytsonen nå som høytiden bare er noen dager unna, men i Filadelfias nye storstue i det sydøstre hjørnet av Kristiansand opptrer de også så til de grader på hjemmebane.

De tre vokalistene og deres tre mann sterke miniorkester slår an tonen for den første av kveldens to konserter med "Det kimer nå til julefest". Den staselige gamle salmen er smakfullt arrangert for fiolin, trompet og tangenter, og kveldens hovedpersoner veksler på å synge den frem til sin høvelig høystemte avslutning.

De har sine klart definerte roller, de tre.

Torstein Sødal er den faderlige. Han tar seg av de sangene som krever tyngde og trøkk. Noen Jussi Björling er han kanskje ikke – hvem er vel det? – men han har nå engang klart å gjøre "O helga natt" til sitt eget paradenummer. Og, joda, han løfter taket i kveld også.

Maria Arredondo er divaen som er så jordnær som bare en diva fra Vennesla kan være. Hun utstråler samme inkluderende varme både når hun, i en av konsertens få eksplisitt religiøst ladede sekvenser, forteller om Maria og når hun synger en uvanlig lite kokett "Have Yourself a Merry Little Christmas".

Martin Halla har rollen som den skøyeraktige lillebroren. Men enten han synger en nydelig, fløyelsmyk "Stille natt" eller gjør en leken "The Christmas Song" kun akkompagnert av mandolin, er det han som oftest ender opp med å stjele showet. Og når han, liksom på spøk, fremfører "Pie Jesu" med sølvguttrøst, er det så nakkehårene reiser seg.

Alle tre kommer sammen for de obligatoriske potpurriene av juletresanger og amerikanske svisker. Arredondo og Sødal gjør dessuten sitt svulstige musikalnummer "Nella Fantasia" mens Halla og Arredondo tar sikkerstikket "Bridge over Troubled Water". Men skal det først være klump i halsen-øyeblikk, er det likevel ingenting som slår et barnekor.

Og i kveld får vi jammen tre av dem. Splash, Juniorklang og Hellemyr barnekor har oss allerede i det de åpenbarer seg i midtgangene syngende på "Nå tennes tusen julelys". Så hjelper de Arredondo, Sødal og Halla å dra forestillingen i land med "Gloria", før hele salen helt til sist kommer seg på bena for en rungende "Deilig er jorden".

Nei, det kunne faktisk ikke gå galt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.12.16
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Thomas Hegna, Fædrelandsvennen

Kommentarer