Mot alle odds


Bleed for This
USA 2016
Regi og manus: Ben Younger
Skuespillere: Miles Teller, Aaron Eckhart, Katey Sagal, Ciaran Hinds, Ted Levine, Christine Evangelista, Amanda Clayton, Tina Casciani, Allie Marshall, Gia Skova, Liz Carey, Portland Helmich, Kimberly Howe, Julie Ann Dawson, Mark Burzenski, J.P. Valenti, Dante Palminteri, Jordan Gelber
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Den unge, ærgjerrige bokseren Vinny "The Pazmanian Devil" Pazienza er på full fart opp og frem når det verste skjer: Han brekker nakken i en bilulykke. Men Vinny er ikke typen til å gi opp. Han er heller ikke typen til å lytte til verken leger eller sunn fornuft. Med hodet låst i en særdeles ukomfortabel stålramme – og med fare for å bli lam – begynner han å trene til comebacket sitt.

"Bleed for This" har alle kjennetegnene til en Oscar-kandidat. Historien er sann, det handler om å overvinne umulige odds og hovedpersonen er en fyr så innbitt og så tro mot seg selv at man bare ikke kan unngå å heie på ham. Og Miles Teller – hittil mest kjent for sin innsats i Oscar-vinneren "Whiplash" (2014), her med en sønderbokset nese som får ham til å minne om en ung Stallone – er god som Vinny. Spesielt scenene hans med Aaron Eckhart, som spiller Vinnys fallerte trener, har intensitet og troverdighet.

Dette er en boksefilm som bruker mer tid på miljøskildringer, spill i kulissene og mellommenneskelige relasjoner enn på selve kampene. Men når de uunngåelige triumfartede øyeblikkene først inntreffer, bryr man seg til gjengjeld så mye at den gode, gamle klumpen i halsen ikke er til å unngå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.12.16
© Roy Søbstad

Kommentarer