Problematisk romantikk i rommet


Passengers
USA 2016
Regi: Morten Tyldum
Manus: Jon Spaihts
Skuespillere: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Laurence Fishburne
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 3

Stjerneskipet Avalon har 90 år igjen av turen til romkolonien når Jim (Chris Pratt) på grunn av en feil blir vekket fra sin kunstige dvale. Overlatt til seg selv på et gigantisk skip langt ute i verdensrommet et sted, må han velge mellom å leve resten av livet i ensomhet eller å vekke en av de andre passasjerene. Snart har Jim sett seg ut vakre Aurora (Jennifer Lawrence).

Norske Morten Tyldums første engelskspråklige produksjon etter Oscar-grossisten "The Imitation Game" (2014) er en film med flere alvorlige problemer. Den er oppfinnsom, og til og med morsom, når den beskriver Jims ensomme liv ombord i det helautomatiserte cruiseskipet av en farkost. Men de uunngåelige romantiske scenene mellom Aurora og Jim balanserer hårfint på grensen til det cheesy, og introduksjonen av en tredje karakter (Laurence Fishburne i en utakknemlig rolle) oppleves både abrupt og pussig.

Mest problematisk er likevel filmens grunnleggende premiss: at mannen som liksom skal være vår helt frarøver sin utkårede muligheten til å leve det livet hun selv har valgt. Det er kanskje forståelig ut fra omstendighetene, men blir ikke mindre umoralsk av den grunn. Og det er et kjipt utgangspunkt for en romanse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.12.16
© Roy Søbstad

Kommentarer