Svanger med ondskapen


Shelley
Danmark 2016
Regi: Ali Abbasi
Manus: Ali Abbasi, Maren Louise Käehne
Skuespillere: Cosmina Stratan, Ellen Dorrit Petersen, Peter Christoffersen, Björn Andrésen
Musikk: Martin Dirkov
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Skrekkfilmer flest har ikke et veldig høyt ambisjonsnivå. Det går stort sett i gamle klisjeer og billige "jump scares". Av og til dukker det likevel opp en som prøver å treffe oss på et dypere plan. Danske "Shelley" er en slik.

Ekteparet Kasper (Peter Christoffersen) og Louise (norske Ellen Dorrit Petersen, kjent fra blant annet "Blind") overtaler den rumenske hushjelpen Elena (Cosmina Stratan) til å være surrogatmor for barnet deres. Det skal bli et krevende svangerskap. Jo større og sterkere barnet vokser seg, jo mer svekkes Elena både fysisk og psykisk. Dessuten plages hun av noen svært foruroligende drømmer.

Allerede filmplakaten hinter til Roman Polanski-klassikeren "Rosemary's Baby" (1968). "Shelley" har dessuten en hel del til felles med Lars von Triers "Antichrist" (2009). Når den aldri blir like uhyggelig som førstnevnte eller like opprivende som sistnevnte, er det først og fremst fordi manuset mangler en skikkelig "payoff". Det virker ganske enkelt som om regidebutant Ali Abbasi ikke helt vet hva han vil si. Likevel, det er en velspilt og atmosfærisk film han har laget. Og mor–barn–ondskap-tematikken er i seg selv såpass vond at vordende foreldre nok gjør lurt i styre unna.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.12.16
© Roy Søbstad

Kommentarer