Ubegripelig og uhyggelig


Evolution
Belgia/Frankrike/Spania 2015
Regi: Lucile Hadzihalilovic
Manus: Alanté Kavaïté, Geoff Cox, Lucile Hadzihalilovic
Skuespillere: Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier
Musikk: Jesus Diaz, Zacarias M. de la Riva
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Denne franske filmen er ikke en du skal forvente å bli klokere av. Men den er heller ikke en du uten videre vil klare å riste av deg.

Dels arter den seg som en fabel full av liv–død-symbolikk og dels som en spesielt forskrudd "body horror"-film.

En gruppe gutter i førpuberteten blir holdt fanget ved en nedslitt, gammel institusjon på en øy. Der blir de matet og pleiet av noen unge kvinner som også utfører medisinske eksperimenter på dem. Målet later, bisart nok, til å være at guttene skal bli gravide.

Men "Evolution" forklarer egentlig ikke noe som helst. Verdenen den på sitt kjølige, distanserte vis beskriver, føles akkurat like uoversiktlig, uforutsigbar og utrygg for oss som den gjør for de stakkars guttene.

Enkelte sekvenser er så vakre at de kunne ha passet inn i en hvilken som helst naturfilm. Andre ser ut til å være hentet fra de mest grumsete delene av noens underbevissthet.

Kanskje handler det om alle smågutters naturlige angst for seksualitet og kroppslige funksjoner og alt det andre de ikke er utrustet til å forstå? Spør ikke meg. Jeg vet bare at "Evolution" er det underligste og mest forstyrrende jeg har sett på lenge. Og at jeg før eller siden kommer til å se den igjen.

Skrevet for Fædrelandsvennen, upublisert
© Roy Søbstad

Kommentarer