Filmblogg: Filmelskeren Donald Trump


Hva kan vi lære om USAs nye president ved å se på filmsmaken hans?

Det skal ikke mange stikkordene til for å plassere Donald J. Trump: makt, penger, kvinner, et umettelig behov for å være i begivenhetenes sentrum. Det er ikke rart at fyren alltid har hatt en dragning mot showbiz.

Og jammen har han ikke også dukket opp i en del filmer og tv-serier opp gjennom årene. De fleste er av typen lett komedie – tenk "The Fresh Prince of Bel Air" eller "Alene hjemme 2" – og Trump kommer alltid som seg selv. Han spaserer inn med sin blå frakk og sitt røde slips, leverer en enkel, selvrefererende replikk, smiler lurt til publikum og spaserer ut igjen.

I tillegg var han jo i mange år hovedpersonen i sin egen reality-serie, "The Apprentice", og har dessuten stått som produsent for en lang rekke misse- og wrestlingkonkurranser. I sistnevnte gjorde han noen gjestespill andre presidentkandidater nok ville ha regnet som under sin verdighet.

Det er nesten så man kunne mistenke at alt sammen har vært et eneste stort merkevarebyggingsprosjekt. "Hvis folk bare blir vant til å se meg i alle mulige sammenhenger," har han kanskje tenkt, "kan det jo hende at de en gang vil stemme på meg også." I så fall må prosjektet sies å være en heidundrende suksess.

For den nyvalgte presidenten er det sikkert et skår i gleden at Hollywood-eliten har så lite til overs for ham. Meryl Streep kalte ham en bølle under årets Golden Globe-utdeling og Alec Baldwin har gjort det til sitt glansnummer å parodiere ham på "Saturday Night Live". Men Donald Trump er ikke tapt bak en smarttelefon. Som en annen amatør-tv-anmelder har han på Twitter kalt de to skuespillerne henholdsvis "overvurdert" og "ikke morsom".

Lite sier likevel mer om Trump enn hans valg av favorittfilm. Ikke minst er det talende hvordan han tolker den.

Få vil vel protestere på at Orson Welles' "Citizen Kane" (1941), som forteller historien om den søkkrike forretningsmannen og politikeren Charles Foster Kane, er en av tidenes beste og viktigste filmer. Men mens de fleste av oss ser Kane som en stormannsgal narsissist som blir ødelagt av sitt jag etter penger og makt, later ikke Trump til å se annet enn en fyr som har problemer med dama.

Når han i et YouTube-klipp blir spurt om hvilket råd han ville ha gitt Kane, svarer Trump: "Skaff deg en annen kvinne."

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.01.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Citizen Kane": Wikimedia Commons

Kommentarer