Gillians skattkiste


Gillian Welch
Boots No. 1: The Official Revival Bootleg
(Acony/Border Music)

TERNINGKAST 4

Gillian Welch gir ikke ut plater i utide. Når hun og partneren David Rawlings nå har samlet 21 innspillinger gjort rundt utgivelsen av debutalbumet "Revival" i 1996, er det derfor en liten begivenhet for alle oss som ikke får nok av hennes helt egne, svært innflytelsesrike folk-variant.

Dette er sånn musikk man godt kunne tro at ingen lager lenger. Welch og Rawlings' grunnoppskrift har helt siden begynnelsen vært to stemmer, to akustiske gitarer og enkle sanger om det alt annet enn enkle livet, men her får vi høre dem prøve seg frem med en lang rekke ulike arrangementer og bandkonstellasjoner. De uutgitte låtene "455 Rocket" og "Dry Town", for eksempel, høres henholdsvis ut som en glemt rockabilly-godbit og noe Johnny Cash kunne ha laget. Og de tidløse, dypt bevegende klassikerne deres – "One More Dollar", "Annabelle" og "Orphan Girl" med flere – kommer i versjoner som ikke er dårligere, bare annerledes enn dem som endte opp på "Revival".

Noen vil mene at Gillian Welch og David Rawlings kom til å lage enda mer sublim musikk senere, ikke minst på 2001-albumet "(Time) The Revelator", men "Boots No. 1: The Official Revival Bootleg" er likevel en liten skattkiste av en utgivelse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.12.16
© Roy Søbstad

Kommentarer