Noia i nord


Kings Bay
Norge 2016
Regi og manus: Stig Svendsen
Skuespillere: Kari Bremnes, André Sørum
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Høsten 1962 omkom 21 norske gruvearbeidere i en eksplosjon i Kings Bay-gruven på Svalbard. Årsaken til ulykken er aldri blitt funnet. Men i 2016 mottar journalisten Harrieth Hansen (Kari Bremnes) en mystisk pakke som får henne til å ta saken opp igjen. Det skal vise seg å ikke være ufarlig.

"Kings Bay" er en film om journalistisk fotarbeid. Det intervjues, det telefoneres, det googles, det diskuteres i redaksjonen. Det letes til og med i mikrofilm på biblioteket. Og da hører selvsagt også plutselige dødsfall, ransakede leiligheter og hemmelige møter i parkeringshus med. Voksne seere vil få assosiasjoner til "Alle presidentens menn" og andre amerikanske konspirasjonsfilmer fra 1970-tallet. De yngre vil bli minnet på Erik Skjoldbjærgs kontrafaktiske "Pionér" fra 2013. Og en del vil sikkert synes at det tar vel lang tid før paranoiaen griper tak og "Kings Bay" faktisk blir spennende.

Til gjengjeld er Kari Bremnes god – akkurat passe tøff, akkurat passe ujålete – i sin første spillefilmrolle. Og med vinter-Tromsø som en høvelig hustrig setting, lykkes regidebutant Stig Svendsen i å tegne en ramme som føles troverdig nok til at vi kjøper de etter hvert vidløftige spekulasjonene hans.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.01.17
© Roy Søbstad

Kommentarer