Sex, dobbeltmoral og tentakler


Det fremmede
Mexico 2016
Originaltittel: La región salvaje
Regi: Amat Escalante
Manus: Amat Escalante, Gibrán Portela
Skuespillere: Ruth Ramos, Simone Bucio, Jesús Meza, Eden Villaviencio
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

2017 har bare så vidt begynt, men mer bisarre filmer enn denne meksikanske obskuriteten kommer året neppe til å føre med seg. "Det fremmede" er dels et sosialrealistisk drama om sex, fordommer og familie, dels er den en grøsser om et tentakkelmonster folk oppsøker for å få tilfredsstilt sine dunkleste drifter. Og selvsagt er det ikke noe galt i å flette rommonstre inn i familiedramaer. Det er bare det at "Det fremmede" ikke får koblingen til å virke naturlig.

Alejandra og Angel har problemer i ekteskapet. Spesielt kinkig er det at den uttalt homofobe Angel har et forhold til Alejandras bror Fabian. Og ting blir ikke enklere når mystiske Veronica introduserer søsknene for sin utenomjordiske elsker.

Regissør Amat Escalantes nøkterne, usentimentale stil er lett å kjenne igjen fra hans særdeles brutale narkofilm "Heli" (2013). Når han nå i tillegg benytter seg av smått forstyrrende overnaturlige elementer – gropen full av kopulerende dyr er ett av bildene som fester seg i sinnet, kvinnen med tentakler i alle åpninger er et annet – er det antakelig for å si noe om meksikaneres seksuelle dobbeltmoral. Dessverre virker disse sekvensene mest av alt, vel, fremmede for resten av filmen.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 05.01.17
© Roy Søbstad

Kommentarer