Hvis du kun forbinder Martin Scorsese med gangsterfilmer, har du gått glipp av mye.
Ennå er det over en uke til "Silence" har norgespremiere. Den tiden kan du bruke til å se noen eldre Martin Scorsese-filmer du har gått glipp av.
På rundt regnet 50 år har USAs største nålevende regissør laget rundt regnet 50 filmer. En del av dem – "Mafiabrødre" (1990), "The Departed" (2006) og "The Wolf of Wall Street" (2013) – er slike man liksom bare går ut fra at de fleste har sett. En del andre – "Mean Streets" (1973), "Taxi Driver" (1976) og "Den rasende oksen" (1980) – er klassikere man kan regne med at i hvert fall alle filminteresserte har et forhold til.
Men det er altså mye mer å ta av. Filmografien til New Yorks mest energiske og engasjerte filmskaper favner dessuten bredere enn mange later til å tro. Her er fem essensielle filmer du kanskje ikke har sett.
"After Hours" (1985): Det er mye humor i filmene til Martin Scorsese, men han har ikke laget mange rene komedier. Dette er et strålende morsomt unntak. "After Hours" handler om en fyr som prøver å komme seg hjem en sen kveld, verken mer eller mindre, men som blir hindret av den ene hendelsen mer bisarr enn den andre.
"Jesu siste fristelse" (1988): Katolikken Scorsese har hele livet balet med spørsmål om tro og tvil. I "Jesu siste fristelse" dristet han seg til å fremstille Guds sønn som et søkende, feilbarlig menneske. At en del amerikanske kristne ville ha det til denne modige filmen var blasfemisk, sier i grunnen mest om en del amerikanske kristne.
"Bringing Out the Dead" (1999): Akkurat som "Taxi Driver" handler denne om en mann i en bil i en eksistensiell krise. Men i stedet for Robert De Niro i en taxi, får vi Nicolas Cage i en ambulanse. Ingenting kan utfordre "Taxi Driver" sin klassikerstatus, men "Bringing Out the Dead" er faktisk vel så intens.
"Hugo" (2011): Scorsese har bare laget denne ene barnefilmen. Med tanke på hvilken rik opplevelse hans hyllest til filmmediets pionérer er, er dét mer enn bare litt synd.
"The Last Waltz" (1978): Filmen fra avskjedskonserten til The Band er og blir den beste rockdokumentaren av dem alle. En hel generasjon artister pluss noen av mentorene deres – Bob Dylan, Neil Young, Van Morrison, Joni Mitchell, Muddy Waters – er her fanget på sitt aller svetteste og mest levende.
Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.02.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra innspillingen av "Shutter Island" (2011): United International Pictures
Kommentarer
Legg inn en kommentar