Ikke gull alt som glimrer


Gold
USA 2016
Regi: Stephen Gaghan
Manus: Patrick Massett, John Zinman, Stephen Gaghan
Skuespillere: Matthew McConaughey, Bryce Dallas Howard, Rachael Taylor, Edgar Ramirez
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 3

"Gold" vil være gull for alle som måtte ha glede av å se Matthew McConaughey røyke og svette. Alle andre bør senke forventningene.

Den sjuskete forretningsmannen Kenny Wells (McConaughey) bestemmer seg får å følge et innfall – eller, rettere sagt, en drøm han hadde etter å ha tyllet i seg to flasker whiskey – og drar til Indonesia på leting etter gull. Og mot alle odds lykkes han. Wells gjør faktisk tidenes funn. Problemet er bare at store penger har det med å tiltrekke seg feil folk.

Stephen Gaghan, som sist gjorde seg bemerket med "Syriana" i 2005, har åpenbart konstruert "Gold" rundt Matthew McConaughey. Dessverre kan også en skuespiller av et slikt format tråkke feil i blant. Her fremstår han – med sin kvapsete mage, sitt latterlige hårfeste og sine overtydelige fakter – mest av alt som en karikatur. Ingen vettug person ville ha investert penger i prosjektet til denne fyren.

"Gold" er ment å være en ellevill røverhistorie om dem som skal oppfylle den amerikanske drømmen koste hva det koste vil. Men Gaghan klarer aldri å finne den rette balansen mellom humor, spenning og drama, og hjelpes ikke av en McConaughey som ofte virker å spille i en helt annen film enn resten av ensemblet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.02.17
© Roy Søbstad

Kommentarer