Poesien i det hverdagslige


Paterson
USA 2016
Regi og manus: Jim Jarmusch
Skuespillere: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Chasten Harmon, Barry Shabaka Henley, William Jackson Harper, Rizwan Manji
Musikk: Squrl
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Mange vil kjenne igjen Adam Driver fra "The Force Awakens". Den jevne "Star Wars"-fan kan likevel trygt styre unna "Paterson".

Det skjer ikke stort i livet til Paterson (Driver). Han står opp på samme tid hver dag, kysser kjæresten Laura god morgen og spaserer til bussjåførjobben sin. I løpet av dagen møter han mange mennesker og overhører mange samtaler. Om kvelden, når han går tur med hunden Marvin, stikker han innom den lokale baren og drikker et glass øl. I ledige stunder skriver Paterson dikt om det han har sett og hørt.

Jim Jarmusch, mannen bak indie-klassikere som "Down by Law" og "Dead Man", er seg selv lik. En annen filmskaper ville før eller siden latt noe dramatisk skje med Paterson, men for Jarmusch er beskrivelsene av det hverdagslige selve poenget. Akkurat som Paterson finner han poesi i dem. Resultatet er noe så sjeldent som en amerikansk film med hvilepuls, en ren motsats til sånt de driver med borte i Hollywood.

Nå har Jarmusch laget filmer med flere minneverdige situasjoner og karakterer enn denne. Men "Paterson" er klok når den handler om kunsten, varm når den skildrer kjærligheten og morsom når fillebikkja Marvin prøver å stikke kjepper i hjulene for vår mann.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.02.17
© Roy Søbstad

Kommentarer