Vakkert om det vonde


Moonlight
USA 2016
Regi og manus: Barry Jenkins
Skuespillere: Mahershala Ali, Shariff Earp, Alex Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, Janelle Monae, Naomie Harris, Jaden Piner, Jharrel Jerome, Andre Holland
Musikk: Nicholas Britell
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

"Moonlight" er et tungt Oscar-nominert drama som handler om alle de riktige og viktige tingene. Men la for all del ikke dét skremme deg.

Første gang vi møter Chiron, er han for liten til å vite hva en "soper" er. Han vet bare at han er annerledes enn de andre guttene i den afroamerikanske, crack-infiserte delen av Miami der han bor. Ved andre møte er Chiron en mobbet tenåring som nærmer seg bristepunktet.

Siste gang vi møter Chiron, har han omskapt seg selv. Musklene svulmer, tennene er dekket av "gold grillz" og den unge mannen livnærer seg ved å selge dop. Men fortsatt bærer han på de samme lengslene.

Som oppvekstskildring har "Moonlight" en hel del til felles med "Boyhood" (2014), som situasjonsrapport fra den amerikanske ghettoen minner den ikke så lite om første sesong av TV-serien "The Wire" (2002). Mer enn noe annet er dette likevel en sjeldent troverdig skildring av en ung manns kamp for å få være seg selv.

Mye ligger i måten den egentlig ganske enkle historien blir fortalt på. Manuskriptet unngår alle klisjeer og forventede vendinger, musikk og bilder får tale der ord uansett ville ha kommet til kort.

Det er noen øyeblikk i "Moonlight" som kommer til å bevege deg dypt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.02.17
© Roy Søbstad

Kommentarer