Bombene i Boston


Patriots Day
USA 2016
Regi: Peter Berg
Manus: Peter Berg, Paul Tamasy, Dave Wedge, Eric Johnson, Joshua Zetumer
Skuespillere: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, Melissa Benoist, J. K. Simmons. Kevin Bacon, Khandi Alexander
Muiskk: Trent Reznor, Atticus Ross, Steve Jablonsky
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

"Patriots Day" gir et troverdig bilde av det som skjedde da Boston Marathon ble bombet 15. april 2013. Likevel er det noe som mangler.

For tredje gang samarbeider regissør Peter Berg og skuespiller Mark Wahlberg om å filmatisere virkelige hendelser. Og akkurat som i "Lone Survivor" (2013) og "Deepwater Horizon" (2016), viser de seg i "Patriots Day" gode til å skildre ordinære mennesker i ekstraordinære omstendigheter.

Formen er nok en gang noe nær dokumentarisk. Kamera er liksom bare der mens en håndfull bostonitter gjør seg klare for folkefesten, og det er fremdeles bare der når bombene går av midt blant dem. Og i filmens intense, thrilleraktige andre halvdel er vi tett på terroristene i det de raser gjennom byen med politiet i hælene.

J. K. Simmons ("Whiplash") sin stoiske politisjef og Khandi Alexander ("Treme") sin benharde avhørsleder eier lerretet i samme øyeblikk som de dukker opp. Til gjengjeld mister betjent Wahlberg oss når han mot slutten holder en alt for svulstig monolog.

Og Berg prøver ikke engang å forklare hvorfor alt dette skjedde. De to amerikansk-tsjetsjenske brødrene som sto bak udåden, blir dessverre aldri mer enn noen håpløse Beavis & Butthead-jihadister for oss.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 16.03.17
© Roy Søbstad

Kommentarer