Gammelt monster i ny innpakning


Life
USA 2017
Regi: Daniel Espinosa
Skuespillere: Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson, Jake Gyllenhaal, Hiroyuki Sanada
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

"Life" er verken den beste eller verste filmen som har rappet ideene sine fra "Alien". Men den er blant dem som har rappet mest.

En romstasjon har fått noe ekstraordinært ombord: jordprøven fra Mars som inneholder det første ugjendrivelige beviset på at det finnes liv også andre steder enn på Jorden. Til å begynne med er alt pur vitenskapelig fryd. Så begynner organismen å vokse. Så viser den seg å være farlig. Og til sist, vel, tror du ikke at utysket klarer å rømme?

Derfra er det bare å krysse av for likheter med Ridley Scotts 1979-klassiker. Selvforsvar med flammekaster: Check. Fluktforsøk i romkapsel: Check. Astronauter som stryker med én etter én (Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson og Ryan Reynolds er blant dem som kanskje eller kanskje ikke klarer seg): Check. Og jammen ser ikke Calvin, som skapningen blir døpt, også ut som "Alien"-monsteret krysset med en stueplante og en blekksprut.

Den svenske regissøren Daniel Espinosa ("Snabba cash") har et godt lag med skuespillerne og det visuelle, dét skal han ha, men for en spenningsfilm er det mildt sagt problematisk at seeren hele tiden kan forutse handlingen. Unntaket er den siste twisten i plottet. Den kommer faktisk ganske overraskende.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.03.17
© Roy Søbstad

Kommentarer