Den fortapte sønn vender tilbake


Hoggeren
Norge 2017
Regi og manus: Jorunn Myklebust Syversen
Skuespillere: Anders Baasmo Christiansen, Bjarne Syversen, Terje Syversen, Inger Grethe Syversen, Benjamin Helstad
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Mange trær kom til skade under innspillingen av denne filmen.

Anders kunne ha vært en karakter fra en av sangene til Stein Torleif Bjella. Utslått og tufs dukker han opp i hjembygda etter mange år i byen. Med seg har han en nyinnkjøpt øks og et ønske om å få være i fred. Men Anders har også en slekt som til stadighet – av grunner det skal ta tid før vi får vite om – prøver å få ham involvert i andre ting enn formålsløs hugging av trær.

Regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen, som spillefilmdebuterer med "Hoggeren", har laget en film som hele tiden sirkler rundt den egentlige historien. I én lang, ordløs scene synes Anders å ville begrave hodet i mosen som om han var en struts, i en mer pratsom en får fetteren hans legge ut i det vide og brede om aloe vera. Men hva Anders egentlig bærer på, får vi aldri mer enn små hint om.

Til tross for at "Hoggeren" ikke kan sies å være helt forløst, har Syversen – godt hjulpet av bygdefolket som spiller bygdefolk og Anders Baasmo Christiansen som spiller Anders – likevel klart å fange noe som føles sannferdig. Bildet av mannen som ikke kan eller vil snakke, men som innbitt hugger løs på farens vedskog: Det er noe der, noe veldig norsk.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 06.04.17
© Roy Søbstad

Kommentarer