Forbudte følelser på Island


Hjartasteinn
Danmark/Island 2016
Regi og manus: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Skuespillere: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir, Katla Njalddottir, Søren Malling, Nina Dögg Filippusdottir, Nanna Kristin Magnusdottir, Jónína Þórdís Karlsdóttir, Rán Ragnarsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson
Musikk: Kristian Eidnes Andersen
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Til å handle om det samme som et utall andre filmer før den – utforskning av seksualitet i trange bygdesamfunn – oppleves "Hjartasteinn" overraskende fresh.

Thór og Kristján er bestekamerater. Men det ligger også noe mer der. Når de to knuffer og lekeslåss, slik unggutter over hele verden gjør, er det akkurat som om det skal tippe over i noe annet og mer kjærlig. Samtidig har Thór en flørt gående med Beta. Og fra bak lukkede dører følger bygdedyret med.

Denne islandske festivalfavoritten skildrer overgangen fra barndom til voksenliv med større troverdighet enn de fleste sammenlignbare filmer. Det er i grunnen bare å krysse av for gjenkjennelige – og gjerne ubehagelige – situasjoner: å bli tatt på fersken av en nådeløs storesøster, å få et glimt inn i de voksnes hemmelige verden, å ta sjansen på noe man egentlig vet vil straffe seg. Og hele veien utspiller de røffe hverdagsskildringene seg mot et bakteppe av vakker arktisk natur.

"Hjartasteinn" står stadig i fare for å tippe over i melodrama – mot slutten må den nok også sies å gjøre det – men fint skuespill og de sanselige bildene til norske Sturla Brandth Grøvlen ("En natt i Berlin") sikrer at den aldri blir mindre enn engasjerende.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 06.04.17
© Roy Søbstad

Kommentarer