Krig og fred i klasserommet


Fluefangeren
Norge 2016
Originaltittel: Hunting Flies
Regi og manus: Izer Aliu
Skuespillere: Burhan Amiti, Jasin Mustafa, Besar Guta, Behar Djemali, Hadis Aliu, Suad Jakupi, Regaib Arifi
Musikk: Roy Westad
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

"Fluefangeren" er en stilsikker debutfilm basert på en rasende god idé.

Dagen etter regjeringsvalget i Makedonia, preges en liten, landsens skole av frykt og usikkerhet. Elever fra ulike landsbyer står igjen som bitre fiender og lærere med feil partitilhørighet skal byttes ut. I et forsøk på å skape forsoning – og på den måten sikre sin egen jobb – setter en av lærerne i gang et eksperiment: Ingen av guttene i klassen hans får dra hjem før de alle er blitt venner.

Det skal godt gjøres å se at "Fluefangeren" er en norsk produksjon. Ikke bare vil setting og språk være fremmed for de fleste av oss, men norsk-svensk-makedonske Izer Alius sin langfilmdebut har også noe våre hjemlige filmer pleier å styre unna: tydelig politisk brodd. Det lille dramaet som utspiller seg der inne i klasserommet er egentlig en speiling av det store som utspiller seg på utsiden.

Og Alius får mye ut av sitt forførende enkle premiss. Noen scener vitner om upåklagelig komisk timing, andre om et velutviklet blikk for sosiale mekanismer. Også hjelper det selvsagt skuespillerne er noen funn, alle som én. I det hele tatt: Det er sannelig ikke ofte man ser like originale, helstøpte og løfterike debutfilmer som denne.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 20.04.17
© Roy Søbstad

Kommentarer