Når pensjonister blir bankranere


Going in Style
USA 2016
Regi: Zach Braff
Skuespillere: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Christopher Lloyd, Ann-Margret, Matt Dillon
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Det er ikke ofte filmer om folk i 80-årene serverer like gode argumenter for å begå alvorlige lovbrudd som "Going in Style".

Etter et langt liv som trofaste arbeidstakere og bankkunder, opplever tre gamle kamerater at pensjonen deres blir tatt fra dem med et pennestrøk. At gubbene – som er ekstra enkle å heie på fordi de blir spilt av hedersmennene Morgan Freeman, Alan Arkin og Michael Caine – bestemmer seg for å rane sin egen bank, virker i grunnen bare rett og rimelig.

Fint lite i denne filmen er egnet til å overraske. Dels er den en variant av den klassiske kuppfilmen, dels er den en variant av den like klassiske "buddy"-komedien og dels er den et godmodig skråblikk på det å bli gammel. Og de tre tidligere Oscar-vinnerne i hovedrollene gjør ingenting de ikke har gjort utallige ganger før: Freeman (79) er han milde og kloke, Arkin (83) er han grinete og sarkastiske, Caine (84) er han skarpe og veldig britiske.

Men selv om "Going in Style" forløper like forutsigbart som et besøk hos bestemor, skal det likevel godt gjøres å ikke både humre og bli litegrann varm om hjertet av den. Og den deilig rampete, nesten anarkistiske undertonen føles selvsagt helt på sin plass i disse tider.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 06.04.17
© Roy Søbstad

Kommentarer