Fikst om "fake"


DRIB
Norge 2017
Regi og manus: Kristoffer Borgli
Skuespillere: Amir Asgharnejad, Brett Gelman, Adam Pearson, Annie Hamilton
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Sannhet eller løgn, kunst eller kommers, dokumentar- eller fiksjonsfilm: Nå til dags er det sannelig ikke godt å vite hva man egentlig ser på.

I 2014 fikk "kunstneren" og "komikeren" Amir Asgharnejad, som er oppvokst i Kristiansand, mye oppmerksomhet for en serie YouTube-videoer hvor han tilsynelatende provoserte frem slåsskamper med tilfeldige folk på gaten. Noen amerikanske reklameduster skjønte ikke at det hele var "fake", og hentet Amir til Los Angeles for å fronte en energidrikk med "edgy" profil. "DRIB" er rekonstruksjonen – eller kanskje dekonstruksjonen – av det som skjedde "over there".

Og, ja, her kommer anførselstegnene tett. Filmen legger metanivå på metanivå og ingenting kan tas på "face value": Amir spiller seg selv samtidig som han kommenterer handlingen, "dokumentariske" scener går i stå når skuespillerne begynner å le og en slem avslutningstekst gjør at vi i publikum blir sittende igjen med følelsen av å ha blitt grundig "trollet". Det er ganske fikst gjort, det hele.

Noen sekvenser er riktig nok morsommere enn andre. Og som satire er "DRIB" kanskje mest egnet til å forvirre. Men sånn sett speiler filmen unektelig den absurd komplekse medievirkeligheten vi lever i.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.05.17
© Roy Søbstad

Kommentarer