Filmblogg: "Alien" for begynnere


Filmserien "Alien" har vist seg like udrepelig som monsteret den handler om. Her er det du trenger å vite før film nummer 6.

Filmserier har det med å bli ganske kludrete etter fem–seks runder med forskjellige regissører og manusforfattere. "Alien" er ikke noe unntak. Derfor har vi laget denne lille idiotguiden til filmene du ikke rekker å se før premieren på "Alien: Covenant" (se egen anmeldelse).

"Alien". År: 1979. Regi: Ridley Scott ("Blade Runner", "Gladiator"). Handling: Mannskapet på frakteskipet Nostromo utforsker en fremmed planet, får med seg en uønsket gjest ombord og blir tatt av dage én etter én. Er filmen noe bra?: "Alien" er en udiskutabel klassiker. Ikke bare introduserte den verden for ikoniske Ellen Ripley (Sigourney Weaver) og filmhistoriens gufneste monster (designet av H.R. Giger), men den er også nær uovertruffen i sin oppbygging av spenning og atmosfære. Verken horror- eller science fiction-sjangeren har vært den samme siden.

"Aliens". År: 1986. Regi: James Cameron ("The Terminator", "Avatar"). Handling: Ripley våkner etter 57 år i hypersøvn og tar med seg en gruppe "space marines" for å utforske planeten monsteret kom fra. Er filmen noe bra?: Mange holder denne, som er mer av en actionrulle, for å være på høyde med eneren. Men for undertegnede blir den nesten ødelagt av de utrolig enerverende kjøtthuene av noen soldater.

"Alien 3". År: 1992. Regi: David Fincher ("Seven", "Fight Club"). Handling: Ripley krasjlander på en fengselsplanet, og jammen tror du ikke at monsteret fremdeles henger på. Er filmen noe bra?: "Alien 3" har den rette klaustrofobiske stemningen, men bærer også preg av at regissør og filmselskap aldri kom over ens om hva slags film de ville lage.

"Alien: Resurrection". År: 1997. Regi: Jean-Pierre Jeunet ("Delicatessen", "Den fabelaktige Amélie"). Handling: 200 år senere er Ripley blitt klonet. Og det er selvsagt monsteret også. Er filmen noe bra?: Uten særpreg og uten én eneste ny idé, er dette seriens mest forglemmelige.

"Prometheus". År: 2012. Regi: Ridley Scott. Handling: Så var likevel ikke mannskapet på Nostromo de første som utforsket planeten der det hele begynte. En gruppe forskere var der 30 år før dem. Er filmen noe bra?: Seriens mest grandiose bidrag er flott å se på, men skjemmes stygt av tåpelige hull i plottet.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 18.05.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Sigourney Weaver i "Alien": Twentieth Century Fox Norway

Kommentarer