Frihet på tunisisk


Min arabiske vår
Tunisia 2016
Originaltittel: Inhebbek Hedi
Regi og manus: Mohamed Ben Attia
Skuespillere: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Omnia Ben Ghali, Hakim Boumessaoudi, Arwa Ben Smail
Musikk: Omar Aloulou
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

I tilfelle du skulle lure: Joda, det lages severdig film i Tunisia også.

Hedi (Majd Mastoura) er 25, jobber som omreisende selger for Peugeot og har en yndig forlovede han snart skal gifte seg med. Men Hedi viser ingen entusiasme for verken det ene eller andre. Til det er han for kuet av forventningene til sin tradisjonsbundne mor. Sånn er det i hvert fall inntil han på en ørkesløs forretningsreise møter Rym (Rym Ben Messaoud), en moderne kvinne som ikke er redd for å ta for seg av det livet har å by på. Snart har Rym vekket frihetstrangen i den passive, innesluttede Hedi.

Som filmens norske tittel antyder, er det nærliggende å se Hedis historie som en speiling av Tunisias nylige historie: En ny generasjon tar mot til seg og gjør opprør mot et regime de oppfatter som gammeldags og urettferdig. Det er ikke dermed sagt at "Min arabiske vår" er en film som bruker store ord. Tvert i mot oppleves den – med sitt håndholdte kamera og sine troverdige skuespillere – uvanlig intim.

Og et land og en kultur som på avstand antakelig virker fremmed for nordmenn flest, blir med ett ikke så vanskelig å forstå allikevel. De er visst bare mennesker som ønsker å bestemme over sine egne liv der nede også.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.05.17
© Roy Søbstad

Kommentarer