Kraftig fransk kost


Raw
Belgia/Frankrike 2016
Originaltittel: Grave
Regi og manus: Julia Ducournau
Skuespillere: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella, Laurent Lucas, Joana Preiss, Bouli Lanners, Marion Vernoux, Thomas Mustin, Marouane Iddoub, Jean-Louis Sbille, Benjamin Boutboul
Musikk: Jim Williams
Aldersgrense: 18 år

TERNINGKAST 5

Glem alt du har lest om depraverte studentinnvielsesritualer og russefester som kommer ute av kontroll. De er ingenting mot "Raw".

Når Justine begynner på veterinærhøyskolen, er hun uskylden selv. Hun har ikke engang smakt kjøtt eller hatt sex. Men i løpet av en serie stadig mer utspekulerte trakasserier fra de eldre studentene – som begynner med at ferskingene blir oversprøytet med rød guffe og tvunget til å spise rå kaninhjerter – oppdager Justine helt nye og dyriske sider ved seg selv: Ikke bare liker hun smaken av blod, hun kan rett og slett ikke få nok.

Det er scener i "Raw" som kan få selv den mest hardbarkede skrekkfilmentuasiast til å se bort. Men det er noe mer enn bare sutting på avkappede fingerstumper som gjør opplevelsen så intens. Kanskje er det den gradvise avskallingen av sivilisasjon Justine går gjennom. Kanskje er det den iskalde måten kameraet dokumenterer prosessen på. Sikkert er det i hvert fall at spillefilmdebutant Julia Ducournau fremviser en djervhet og intelligens som er alt for sjelden blant sjangerregissører.

Og kan hende handler "Raw" til syvende og sist mindre om frykt og ubehag enn den gjør om å bli voksen. Det gjør vondt når knopper brister, vet du.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.04.17
© Roy Søbstad

Kommentarer