2Pac for dummies


All Eyez on Me
USA 2016
Regi: Benny Boom
Manus: Steven Bagatourian, Jeremy Haft, Eddie Gonzalez
Skuespillere: Demetrius Shipp Jr., Danai Gurira, Kat Graham, Jamal Woolard
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

Filmen om rap-ikonet 2Pac kommer neppe til å tilfredsstille verken nykommere eller gamle fans.

"All Eyez on Me" sliter med det samme som biografiske filmer flest: Fordi den prøver å få med for mye, ender den opp med å få med for lite. Selv for en som mangler detaljkunnskaper om Tupac Shakur, undertegnede for eksempel, er det åpenbart at filmen tar snarveier og forenkler problematiske hendelser.

Så var da også Shakurs liv uvanlig motsetningsfylt. På den ene siden ønsket han, som sønn av Black Panther-aktivister, å være en forkjemper for sine egne i den sorte ghettoen. På den andre siden var han, som bråsuksessfull rapper, glad i bling, groupies og generell hedonisme. Bildet blir ikke mindre komplisert av at mannen sto midt oppe i 90-tallets store hip hop-feide mellom øst- og vestkysten og at han hadde en egen evne til å havne i stygge voldsepisoder.

Dét er mye å skulle å klemme inn i en to timer lang film. Og til tross for at debutanten Demetrius Shipp Jr. gjør en hederlig innsats i hovedrollen – og i tillegg ligner noe veldig på virkelighetens 2Pac – er det knapt til å unngå at "All Eyez on Me" blir like oppramsende og overfladisk som en hvilken som helst "Behind the Music"-dokumentar.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.06.17
© Roy Søbstad

Kommentarer