En outlaw krysser sitt spor


Steve Earle & The Dukes
So You Wannabe an Outlaw
(Warner)

TERNINGKAST 5

Sannelig er det ikke liv i den gamle hardcore-trubaduren Steve Earle ennå.

I tilfelle albumtittelen ikke skulle være tydelig nok, sier utvalget av coverlåter – én skrevet av Billy Joe Shaver, én av Waylon Jennings og to av Willie Nelson – på den utvidete "deluxe"-utgaven sitt: Steve Earle har gått tilbake til 70-tallet og funnet inspirasjon i den tidens "outlaw country". Og det har han gjort lurt i. "So You Wannabe an Outlaw" er blitt Earles klart sterkeste samling sanger på denne siden av år 2000.

Nå handlet "outlaw"-sjangeren aldri egentlig om et spesielt "sound". Poenget var snarere å vise fingeren til det strømlinjeformede Nashville. Dermed kan Steve Earle gå fra å spille rufsete, mørk gitarrock i "Fixin' to Die" til å synge en bittersøt, tradisjonell country-duett med Miranda Lambert i "This Is How It Ends", og fremdeles kalle det en hyllest til gamle helter. Aller finest blir det når han henvender seg direkte til sin avdøde mentor Guy Clark i "Goodbye Michelangelo".

De siste månedene har bragt med seg sterke utgivelser fra folk som Old 97's, Jason Isbell og Earles sønn Justin Townes Earle. Og her melder sannelig far selv seg også. 2017 er allerede det beste "outlaw"-året på lenge.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.07.17
© Roy Søbstad

Kommentarer