Filmblogg: En oppfølger som faktisk kan bli bra


Det er én grunn til at oppfølgeren til science fiction-klassikeren "Blade Runner" muligens kan være verdt å glede seg til: Denis Villeneuve.

I utgangspunktet er det ikke stort som tilsier at "Blade Runner 2049" skal bli noe særlig til film. For det første står den originale "Blade Runner" støtt på egne ben. For det andre er det en hel evighet – 35 år – siden den kom ut. For det tredje, vel, vi er mange som har et nært forhold til den filmen, og vi vil ikke ha minnene våre tilsmusset av en mindreverdig oppfølger.

Selvsagt har filmhistorien noen eksempler på vellykkede oppfølgere – "Gudfaren 2" er det som umiddelbart melder seg – men de aller færreste blir mer enn overflødige, utvannede varianter av filmene de liksom skal følge opp.

Til tross for alt dette har jeg håp for "Blade Runner 2049".

Ryan Gosling virker som et naturlig valg av hovedrolleinnehaver, det er fint at Harrison Ford får være med denne gangen også og det føles betryggende at Ridley Scott, som regisserte eneren, er inne på produsentsiden. Dessuten ser trailerne lovende ut: visuelt saftige og fantasieggende, fulle av mer eller mindre subtile referanser til den første filmen.

Det viktigste er likevel at Denis Villeneuve sitter i regissørstolen.

Kanadiske Villeneuve gjorde seg først internasjonalt bemerket med det mørke kidnappingsdramaet "Prisoners" i 2013. Men det er de to neste filmene hans, "Sicario" (2015) og "Arrival" (2016), som gir meg forhåpninger til "Blade Runner 2049".

"Sicario" er en sjeldent stilsikker og intens thriller om USAs evigvarende krig mot de meksikanske narkotikakartellene. "Arrival" er de siste årenes mest komplekse og menneskelige science fiction-film, en jeg etter andre gangs gjennomsyn uten å nøle vil kalle et mesterverk.

Og jeg tenker: Hvis vår mann Villeneuve har klart å finne krysningpunktet der "Sicario" møter "Arrival", kan det faktisk hende at vi snakker om en oppfølger som er "Blade Runner" verdig.

"Blade Runner" er tross alt en science fiction-film som har vel så mye til felles med klassisk noir som sjangerblockbustere av typen "Star Wars". Den er ettertenksom og atmosfærisk og stiller noen grunnleggende spørsmål om hva det vil si å være menneske.

Men, for all del, hva vet vel jeg? Kanskje er det like greit å forberede seg på en skuffelse? Svaret får vi 6. oktober.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.08.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford og Ryan Gosling: United International Pictures

Kommentarer