torsdag 31. august 2017

Rock-dronninger med pop-makeover


Queens of the Stone Age
Villains
(Matador/Playground)

TERNINGKAST 4

Verdens beste rockband – nå også med disco-beat!

Queens of the Stone Age har alltid vært et groove-orientert band. "Villains" er likevel det første albumet deres man kan danse til. Det merkes at pop-låtskriveren og -produsenten Mark Ronson – han som hadde en hit med "Uptown Funk" og laget "Back to Black" sammen med Amy Winehouse – har hatt en finger med i spillet, for å si det sånn. Det rare er at QOTSA aldri høres ut som noen andre enn seg selv.

Riktig nok har låter som "The Way You Used to Do" og "Un-Reborn Again" fått en nesten Bowie-glammete finish og en slags disco-beat i bunnen. Men de snirklete, barokke melodiene kunne ikke ha vært skrevet av noen andre enn Josh Homme. Som for å komme pop-beskyldningene i forkjøpet, får vi dessuten en hysterisk oppjaget rock'n'roll-låt kalt "Head Like a Haunted House" og – platens kanskje sterkeste kort – de episke balladene "Fortress" og "Villains of Circumstance".

En del av oss hadde nok innerst inne foretrukket noe som lignet mer på monsteralbumet "Songs for the Deaf" (2002). At Homme & co fortsetter å bevege seg fremover, kan likevel ikke ses som annet enn et sunnhetstegn. Og deres posisjon som 2000-tallets ledende rockband er og forblir udiskutabel.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 28.08.17
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar