Filmblogg: Mens vi venter på John Cleese


Verdens morsomste brite kommer ikke til Kristiansand før på vårparten. Det betyr rikelig med tid til å se seg opp på filmene og tv-seriene hans.

12. mai 2018 går John Cleese på scenen i Aquarama i Kristiansand. Etter som komikerlegenden har rukket å bli 77 år gammel – og dessuten kommer med et show han har kalt "Last Time to See Me Before I Die" – er det grunn til å tro at dette blir første og siste gang han opptrer i en svømmehall nær deg.

Cleese fikk sitt gjennombrudd som medlem av Monty Python. Med en humor som var akkurat like tøvete som den var intelligent, snudde deres tv-serie "Monty Pythons flygende sirkus" (1969–1974) oppned på alle gjengse forestillinger om hva komedie kunne være.

Spesialiteten til vår mann var britiske gentlemen som alltid viste seg å være kun en bagatell unna fullstendig nervøst sammenbrudd. Og ingen gjør fullstendig nervøst sammenbrudd som John Cleese. I sketsjer som "The Ministry of Silly Walks" fikk han dessuten demonstrert hva den underlige, langlemmede kroppen hans kunne brukes til.

Monty Python laget tre spillefilmer også: "Monty Python og ridderne av det runde bord" (1975), "Profeten Brians liv og historie" (1979) og "Meningen med livet" (1983). De to første er udødelige komiske mesterverk og den tredje er sannelig ikke mye dårligere.

Cleese spiller flere minneverdige roller i alle tre, men den undertegnede oftest tar seg i å sitere er nok den forsøksvis frekke franskmannen i "Ridderne av det runde bord": "Your mother was a hamster, and your father smelt of elderberries!"

John Cleese sin aller mest slitesterke kreasjon er nok likevel tv-farsen "Hotell i særklasse" (1975–1979). Her er Cleese på sitt ypperste både som skuespiller og manusforfatter: Hovedpersonen Basil Fawlty er kulminasjonen av alle hans dresskledte nevrotikere, hver episode er en nitidig utpønsket konstruksjon av stadig eskalerende katastrofer.

Et gjensyn med "En fisk ved navn Wanda" (1988) kan forresten også anbefales. Nettopp fordi et godt manus aldri blir utdatert, holder den seg bedre enn du kanskje tror.

Selvsagt finnes det også mange mindre kjente perler å oppdage. For eksempel er talen Cleese holdt i begravelsen til Python-kollega Graham Chapman noe av det fineste og morsomste han har begått. Et søk på YouTube vil endre ditt syn på hva et minneord kan være.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.09.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: BBC

Kommentarer